7/22/2009

Muffiny jagodowe

składniki:
/14-16 sztuk/
  • 375g mąki (pół na pół mąki pszennej z mąką razową)
  • łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 140 g cukru (użyłam 85g fruktozy)
  • roztrzepane jajko
  • 250ml maślanki
  • 100ml oleju
  • aromat waniliowy
  • 180g jagód
wykonanie:
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej - jajko połączyć z maślanką, olejem i aromatem waniliowym. Płynne składniki wlać do sypkich i wymieszać niezbyt dokładnie (tylko do połączenia się składników). Następnie dodać jagody, wymieszać. Nałożyć do foremek wyłożonych papilotkami, a w przypadku ich braku - posmarować foremki masłem i oprószyć mąką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 25 minut.

Brak komentarzy: