/14-16 sztuk/
- 375g mąki (pół na pół mąki pszennej z mąką razową)
- łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g cukru (użyłam 85g fruktozy)
- roztrzepane jajko
- 250ml maślanki
- 100ml oleju
- aromat waniliowy
- 180g jagód
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej - jajko połączyć z maślanką, olejem i aromatem waniliowym. Płynne składniki wlać do sypkich i wymieszać niezbyt dokładnie (tylko do połączenia się składników). Następnie dodać jagody, wymieszać. Nałożyć do foremek wyłożonych papilotkami, a w przypadku ich braku - posmarować foremki masłem i oprószyć mąką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz