/12-14 sztuk/
- 2 szklanki mąki
- 100ml mleka
- 5g drożdży instant
- 75g cukru pudru
- 60g masła
- 2 żółtka
- olejek waniliowy
- szczypta soli
- 150g malin
- cukier do nadzienia
- białko do smarowania bułeczek
W małym garnuszku podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło. Ostudzić.
Wymieszać mąkę, drożdże, sól i cukier. Dodać ostudzone mleko z masłem, żółtka i aromat waniliowy. Zagnieść gładkie ciasto (nie powinno kleić się do rąk). Przełożyć do miski, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 0,5-0,7cm. Pokroić na kwadraty o boku ok. 6cm. Do każdego kwadratu nakładać malin, posypywać łyżeczką cukru, a następnie składać jego rogi do środka i dokładnie zlepiać ze sobą krawędzie. Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem złączeniem do spodu. Odstawić na 0,5 godziny do wyrośnięcia.
Posmarować każdą bułeczkę z wierzchu białkiem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec przez ok. 20 minut.
2 komentarze:
malinkowe bułeczki! a wiesz ze i u mnie dzisiaj byly, moja babcia upiekła:D
Bardzo smakowicie się prezentują. :)
Prześlij komentarz