7/18/2009

Naleśniki z soczewicą

Ciasto:
  • 80g mąki pszennej
  • 80g mąki żytniej razowej
  • 250ml mleka
  • 100ml wody
  • 2 jajka
  • 50ml kefiru
  • 50ml śmietany
  • szczypta soli
Po sporządzeniu masy wstawić na pół godziny do lodówki, po czym usmażyć.

Farsz:
  • niepełna szklanka soczewicy zieonej
  • pół cebuli
  • dwa ząbki czosnku
  • 1 ugotowane na miękko jajko
  • pietruszka i szczypiorek
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • sól i pieprz
Soczewicą ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulkę i czosnek posiekać, podsmażyć na patelni na łyżce oleju i wrzucić do soczewicy. W jajku zrobić dziurą i wylać płynne żółtko do soczewicy, białko zaś pokroić na drobne kawałki i również dodać do soczewicy. Posiekać pietruszkę i szczypiorek i wsypać do farszu. Przyprawić kuminem, kolendrą, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Farsz nakładać do usmażonych naleśników i zwijać je lub składać na cztery.

Brak komentarzy: