Ciasto:
- 80g mąki pszennej
- 80g mąki żytniej razowej
- 250ml mleka
- 100ml wody
- 2 jajka
- 50ml kefiru
- 50ml śmietany
- szczypta soli
Po sporządzeniu masy wstawić na pół godziny do lodówki, po czym usmażyć.
Farsz:- niepełna szklanka soczewicy zieonej
- pół cebuli
- dwa ząbki czosnku
- 1 ugotowane na miękko jajko
- pietruszka i szczypiorek
- 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
- sól i pieprz
Soczewicą ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulkę i czosnek posiekać, podsmażyć na patelni na łyżce oleju i wrzucić do soczewicy. W jajku zrobić dziurą i wylać płynne żółtko do soczewicy, białko zaś pokroić na drobne kawałki i również dodać do soczewicy. Posiekać pietruszkę i szczypiorek i wsypać do farszu. Przyprawić kuminem, kolendrą, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Farsz nakładać do usmażonych naleśników i zwijać je lub składać na cztery.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz