7/12/2009

Chlebek bananowy

składniki:
  • 100g mąki żytniej razowej
  • 100g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 4 dojrzałe banany
  • 120g cukru trzcinowego
  • 75g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • aromat rumowy
wykonanie:
Ubić jajko i dokładnie wymieszać z miękkim masłem. Dodać rozgniecione widelcem banany. W osobnej misce wymieszać obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Połączyć z masą bananową. Na koniec dodać kilka kropel aromatu rumowego. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy (u mnie: 26cmx9cm).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec przez 50-55min.

1 komentarz:

viridianka pisze...

nie omieszkam sprobowac z nutella gdy zrobie sobie bananowy chlebek:)