- 100g mąki żytniej razowej
- 100g mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 4 dojrzałe banany
- 120g cukru trzcinowego
- 75g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- aromat rumowy
Ubić jajko i dokładnie wymieszać z miękkim masłem. Dodać rozgniecione widelcem banany. W osobnej misce wymieszać obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Połączyć z masą bananową. Na koniec dodać kilka kropel aromatu rumowego. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy (u mnie: 26cmx9cm).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec przez 50-55min.
1 komentarz:
nie omieszkam sprobowac z nutella gdy zrobie sobie bananowy chlebek:)
Prześlij komentarz