7/23/2009

Bułeczki z malinami

składniki:
/12-14 sztuk/
  • 2 szklanki mąki
  • 100ml mleka
  • 5g drożdży instant
  • 75g cukru pudru
  • 60g masła
  • 2 żółtka
  • olejek waniliowy
  • szczypta soli
  • 150g malin
  • cukier do nadzienia
  • białko do smarowania bułeczek
wykonanie:
W małym garnuszku podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło. Ostudzić.
Wymieszać mąkę, drożdże, sól i cukier. Dodać ostudzone mleko z masłem, żółtka i aromat waniliowy. Zagnieść gładkie ciasto (nie powinno kleić się do rąk). Przełożyć do miski, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 0,5-0,7cm. Pokroić na kwadraty o boku ok. 6cm. Do każdego kwadratu nakładać malin, posypywać łyżeczką cukru, a następnie składać jego rogi do środka i dokładnie zlepiać ze sobą krawędzie. Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem złączeniem do spodu. Odstawić na 0,5 godziny do wyrośnięcia.
Posmarować każdą bułeczkę z wierzchu białkiem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec przez ok. 20 minut.

2 komentarze:

viridianka pisze...

malinkowe bułeczki! a wiesz ze i u mnie dzisiaj byly, moja babcia upiekła:D

Małgoś pisze...

Bardzo smakowicie się prezentują. :)