6/29/2009

Kurczak z ananasem w sosie słodko-kwaśnym

składniki:
  • 0,5kg filetu z kurczaka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 pomidory
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 400g ananasa z puszki
  • 100ml zalewy po ananasie puszkowym
  • ćwierć papryki
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka octu winnego
  • sok z cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • starty korzeń imbiru
  • garść suszonych śliwek pokrojonych w drobną kostkę
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
wykonanie:
Kurczaka pokroić na kawałki, polać sosem sojowym, sokiem z cytryny i 1 łyżką miodu. Odstawić do lodówki na 0,5 godziny.
Cebulę i czosnek zeszklić na patelni, wrzucić do garnuszka. Dodać pokrojonego pomidora i paprykę, resztę miodu, koncentrat pomidorowy, sok z ananasa, ocet, musztardę, imbir oraz suszone śliwki. Dusić pod przykryciem. Jeśli sos jest zbyt rzadki dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.
Wyjąć kurczaka z lodówki, usmażyć na patelni, po czym dodać pokrojonego w kostkę ananasa. Posmażyć jeszcze przez chwilę.
Gotowego kurczaka polewać sosem i podawać z dzikim ryżem.

Brak komentarzy: