- 0,5kg filetu z kurczaka
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 pomidory
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 400g ananasa z puszki
- 100ml zalewy po ananasie puszkowym
- ćwierć papryki
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka octu winnego
- sok z cytryny
- łyżeczka musztardy
- starty korzeń imbiru
- garść suszonych śliwek pokrojonych w drobną kostkę
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Kurczaka pokroić na kawałki, polać sosem sojowym, sokiem z cytryny i 1 łyżką miodu. Odstawić do lodówki na 0,5 godziny.
Cebulę i czosnek zeszklić na patelni, wrzucić do garnuszka. Dodać pokrojonego pomidora i paprykę, resztę miodu, koncentrat pomidorowy, sok z ananasa, ocet, musztardę, imbir oraz suszone śliwki. Dusić pod przykryciem. Jeśli sos jest zbyt rzadki dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.
Wyjąć kurczaka z lodówki, usmażyć na patelni, po czym dodać pokrojonego w kostkę ananasa. Posmażyć jeszcze przez chwilę.
Gotowego kurczaka polewać sosem i podawać z dzikim ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz