4/13/2009

Mazurek orzechowy

ciasto:
  • 250g mąki krupczatki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 350g masła orzechowego (zimne!)
  • 50g margaryny (zimna!)
Masło orzechowe i margarynę posiekać w mące i cukrze. Dodać żółtka, wyrobić kruche ciasto. Jeśli masa nie chce połączyć się w jedną całość mimo dłuższego wyrabiana - dodać więcej margaryny (jej ilość zależy od zawartości tłuszczu w używanym maśle orzechowym, dlatego trudno jednoznacznie określić, ile należy jej użyć.)
Wyrobione ciasto wstawić na pół godziny do lodówki.
Rozwałkować i włożyć do formy (u mnie: 24x29) posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem. Piec w 190 stopniach przez 25 minut.

masa kajmakowa:
  • puszka skondensowanego mleka słodzonego
Zamkniętą puszkę umieścić w garnku z wodą (woda ma przykrywać całą puszkę!) i gotować przez 2,5 godziny. Następnie ostudzić lekko masę, otworzyć puszkę i wylać kajmak na upieczony spód.

do ozdoby:
  • orzechy laskowe
  • migdały
  • rodzynki
Dowolnie udekorować.

Brak komentarzy: