Mazurek orzechowy
ciasto:
- 250g mąki krupczatki
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 żółtka
- 350g masła orzechowego (zimne!)
- 50g margaryny (zimna!)
Masło orzechowe i margarynę posiekać w mące i cukrze. Dodać żółtka, wyrobić kruche ciasto. Jeśli masa nie chce połączyć się w jedną całość mimo dłuższego wyrabiana - dodać więcej margaryny (jej ilość zależy od zawartości tłuszczu w używanym maśle orzechowym, dlatego trudno jednoznacznie określić, ile należy jej użyć.)
Wyrobione ciasto wstawić na pół godziny do lodówki.
Rozwałkować i włożyć do formy (u mnie: 24x29) posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem. Piec w 190 stopniach przez 25 minut.
masa kajmakowa:
- puszka skondensowanego mleka słodzonego
Zamkniętą puszkę umieścić w garnku z wodą (woda ma przykrywać całą puszkę!) i gotować przez 2,5 godziny. Następnie ostudzić lekko masę, otworzyć puszkę i wylać kajmak na upieczony spód.
do ozdoby:
- orzechy laskowe
- migdały
- rodzynki
Dowolnie udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz