6/29/2009

Ciasto drożdżowe z czereśniami

składniki:
  • 500g maki
  • 200ml letniego mleka
  • 3 jajka
  • 40g drożdży
  • 100g cukru pudru
  • 80g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • aromat migdałowy
  • wydrylowane czereśnie
  • garść płatków migdałowych
  • garść suszonej żurawiny
wykonanie:
Do mleka wsypać 2 łyżki mąki, łyżkę cukru, wkruszyć drożdże. Odstawić na 15min. do wyrośnięcia.
Ubić jajka z cukrem. Dodać mąkę, zaczyn, aromat i sól. Zagniatać 10min., dodać masło, dalej zagniatać. Ciasto powinno odchodzić od reki. Jeśli jednak po dłuższym wyrabianiu tak się nie dzieje - można dosypać dodatkowo trochę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 40min.).
Rozwałkować ciasto, rozłożyć na wysmarowanej masłem formie (22cmx26cm). Oprószyć mąką, wyłożyć migdały, czereśnie oraz żurawinę. Odstawić na 30min. do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec przez ok. 40min.

1 komentarz:

Kasia pisze...

o! świetny pomysł z tą suszoną żurawiną! musi być smakowite :)