8/31/2010

Tarta z kurkami

ciasto:
  • 200g mąki
  • 60g miękkiego masła
  • 20g świeżych drożdży rozpuszczonych w 5 łyżkach ciepłej wody
  • 1 jajko
  • sól
Wsypać mąkę do miski , dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie, nieklejące się do rąk ciasto. Rozwałkować na placek większy niż forma (forma o średnicy 20cm, placek - ok. 28cm). Foremkę wysmarować cienko olejem i wyłożyć dno i boki ciastem. Wstawić do lodówki.

nadzienie:
  • 300g kurek
  • 1 mała cebulka
  • 2 duże jajka
  • 250ml śmietany 18%
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • olej
 Kurki oczyścić. Większe grzyby przekroić na pół. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć posiekaną cebulkę. Dorzucić kurki. Smażyć 10 minut, po czym przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Jeśli grzyby są jeszcze twardawe, dosmażyć jeszcze ok. 5 minut.
Jajka roztrzepać i wymieszać ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.
Wyjąć z lodówki spód do tarty i podpiec 3 minuty w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Następnie ułożyć na nim kurki i zalać masą śmietanowo-jajeczną. Posypać tymiankiem. Można dodatkowo zatrzeć na wierch tarty trochę sera żółtego. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut z termoobiegiem.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.

Brak komentarzy: