- 350g cukinii
- 2 średnie pomidory
- 200g wędzonego boczku
- pół cebuli
- łyżka musztardy francuskiej
- łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- oregano i sól
- olej/oliwa
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić cebulkę i chwilę przesmażyć. Dodać boczek i smażyć ok. 3 minuty. Zawartość patelni wrzucić do miski, w której będzie podawana sałatka. Na patelnię przełożyć teraz cukinię. Przyprawić solą i chwilę smażyć aż lekko zmięknie. Do miski z boczkiem wrzucić cukinię i pomidory. Doprawić solą i oregano.
Przygotować sos z musztardy, miodu, soku z cytryny i łyżki oliwy. Polać nim sałatkę.
1 komentarz:
Ten sos francuski to po prostu vinegret miodowy? Bardzo go lubię, podobnie jak takie sałatki. Z boczkiem najlepsze, o zgrozo :)
Prześlij komentarz