8/31/2010

Sałatka z cukinii, pomidora i boczku wędzonego z sosem francuskim

  • 350g cukinii
  • 2 średnie pomidory
  • 200g wędzonego boczku
  • pół cebuli
  • łyżka musztardy francuskiej
  • łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • oregano i sól 
  • olej/oliwa
Cukinię pokroić na cienkie półplasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w nieduże cząstki. Cebulę poszatkować. Boczek pokroić w cienkie paski.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić cebulkę i chwilę przesmażyć. Dodać boczek i smażyć ok. 3 minuty. Zawartość patelni wrzucić do miski, w której będzie podawana sałatka. Na patelnię przełożyć teraz cukinię. Przyprawić solą i chwilę smażyć aż lekko zmięknie. Do miski z boczkiem wrzucić cukinię i pomidory. Doprawić solą i oregano.
Przygotować sos z musztardy, miodu, soku z cytryny i łyżki oliwy. Polać nim sałatkę.

1 komentarz:

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

Ten sos francuski to po prostu vinegret miodowy? Bardzo go lubię, podobnie jak takie sałatki. Z boczkiem najlepsze, o zgrozo :)