8/26/2010

Pełnoziarniste ciasto ucierane z brzoskwiniami i czarną porzeczką

Na podstawie przepisu tudik z forum cincin:
  • 185g masła
  • 150g cukru trzcinowego
  • 5 jajek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 5 łyżek mleka
  • 290g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 brzoskwinie pokrojone w półplasterki
  • 200g czarnej porzeczki
  • płatki migdałowe i cukier trzcinowy do posypania

Masło utrzeć z cukrem. Nadal ucierając dodawać po jednym jajku, sok z cytryny i mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem i dosypywać porcjami do ciasta, za każdym razem dokładnie łącząc składniki przy pomocy łyżki lub miksera.
Foremkę o wymiarach 22x26cm (lub nieco większa) wysmarować masłem i wysypać otrębami. Wyłożyć ciasto na blachę, wyrównać jego powierzchnię. Ułożyć kawałki brzoskwiń oraz porzeczki. Posypać wierzch cukrem trzcinowym (ok. 2 łyżki) oraz płatkami migdałowymi.


Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 15 minut tylko przy włączonej dolnej grzałce, kolejne 30 minut przy obu grzałkach lub z termoobiegiem. Studzić w uchylonym piekarniku.

5 komentarzy:

asieja pisze...

ta migdałowo owocowa warstwa na wierzchu wygląda pięknie.

Kaś pisze...

uwielbiam razowe wypieki! z porzeczkami i brzoskwinią musi być pyszne

viridianka pisze...

musi smakować ekstra, bo razowe wypieki są bardzo smaczne (:

Zuza pisze...

jak jesiennie wygląda... mniam :)

Anonimowy pisze...

Apetyczne bardzo!!!:)