- 185g masła
- 150g cukru trzcinowego
- 5 jajek
- łyżeczka soku z cytryny
- 5 łyżek mleka
- 290g mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 brzoskwinie pokrojone w półplasterki
- 200g czarnej porzeczki
- płatki migdałowe i cukier trzcinowy do posypania
Masło utrzeć z cukrem. Nadal ucierając dodawać po jednym jajku, sok z cytryny i mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem i dosypywać porcjami do ciasta, za każdym razem dokładnie łącząc składniki przy pomocy łyżki lub miksera.
Foremkę o wymiarach 22x26cm (lub nieco większa) wysmarować masłem i wysypać otrębami. Wyłożyć ciasto na blachę, wyrównać jego powierzchnię. Ułożyć kawałki brzoskwiń oraz porzeczki. Posypać wierzch cukrem trzcinowym (ok. 2 łyżki) oraz płatkami migdałowymi.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 15 minut tylko przy włączonej dolnej grzałce, kolejne 30 minut przy obu grzałkach lub z termoobiegiem. Studzić w uchylonym piekarniku.
5 komentarzy:
ta migdałowo owocowa warstwa na wierzchu wygląda pięknie.
uwielbiam razowe wypieki! z porzeczkami i brzoskwinią musi być pyszne
musi smakować ekstra, bo razowe wypieki są bardzo smaczne (:
jak jesiennie wygląda... mniam :)
Apetyczne bardzo!!!:)
Prześlij komentarz