9/12/2009

Drożdżowe z brzoskwinią i śliwkami

składniki:
  • 400g mąki
  • 8g suszonych drożdży
  • 160ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • 60 g miękkiego masła
  • 40g cukru + 1 czubata łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 duża pokrojona brzoskwinia
  • 6-8 śliwek pokrojonych w ćwiartki
wykonanie:
Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać 40g cukru i sól. Wlać mleko, dokładnie wymieszać. Dodać roztrzepane: jedno całe jajko i białko drugiego. Wyrobić. Dodać masło i zagniatać dalej. Gdy ciasto będzie gładkie i przestanie kleić się do dłoni, odstawić na 1h-1,5h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja np. stawiam miskę z ciastem drożdżowym na ciepłym termoforze); przykryć ściereczką. Następnie ponownie wyrobić ciasto, delikatnie rozwałkować i umieścić w foremce (22 x 26cm) wyłożonej papierem. Posmarować wierzch żółtkiem roztrzepanym z pozostałą ilością cukru. Ułożyć na cieście owoce, lekko je w nie wciskając. Odstawić na kolejne 40-50min. Po tym czasie wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika. Temperatura: 175 stopni, czas pieczenia: 35-40min.

3 komentarze:

viridianka pisze...

najbardziej puszyste powidasz? w takim razie przepis wyproboje bo drozdzowe z owocami to jest to, tylko jeszcze kruszonka by sie przydała

aune pisze...

Kruszonka, powiadasz? Cóż, ja nigdy nie robię kruszonek. Sama nie wiem dlaczego. Może po prostu z czystego lenistwa...? ^^'

kasiaaaa24 pisze...

U mnie też dziś drożdżowe z kruszonką :) Pozdrawiam i miłej niedzieli :)