7/25/2009

Makaron z kurczakiem i bobem

składniki:
/4 porcje/
  • 300g makaronu razowego
  • 300g bobu
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 150ml kefiru
  • łyżka oleju
  • ząbek czosnku
  • bazylia
  • łyżka soku z cytryny
  • tarty parmezan do posypania
  • pieprz i sól

wykonanie:
Bób ugotować w osolonej wodzie i obrać. Połowę bobu zmiksować w blenderze lub rozgnieść widelcem na puree. Dodać kefir, łyżkę oleju, bazylię, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, przyprawić pieprzą i solą. Wymieszać.
Kurczaka umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju przez 5-7min. Dodać zmiksowany bób, smażyć jeszcze 3min, po czym wyłączyć gaz i dorzucić bób w całości.
Podawać z makaronem ugotowanym wg przepisu podanego na opakowaniu. Całość posypać tartym parmezanem.

3 komentarze:

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

jedyna rada zrobic jeszcze raz ;)
a dla nas, żeby jak najszybciej zobaczyć na oczy to danie, to zrobić we własnej kuchni ;) innej rady nie widzę :)

Kasia pisze...

pysznie!

Unknown pisze...

dzięki za dołączenie do akcji! bardzo mi przykro, że to piszę, ale nie uwzględnimy Twojej propozycji w ostatecznym zestawieniu, gdyż w zabawie - tak jak zapowiadaliśmy w durszlaku - chodziło o przepisy bezmięsne. mam nadzieję, że nie masz nam za złe. pozdrawiamy i zapraszamy do publikacji kolejnych wyczynów :)