2/03/2010

Bułeczki drożdżowe z jagodami i twarożkiem

ciasto drożdżowe:
  • 450g mąki
  • 7g suchych drożdży
  • 175ml letniego mleka
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • szczypta soli
nadzienie:
  • 200g sera twarogowego
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka kremówki
  • 70g cukru
  • 1 żółtko
  •  ok. 200g jagód
glazura:
  • 1 białko
  • 2 łyżki mleka (użyłam słodzonego skondensowanego mleka)


Składniki na ciasto wymieszać, wyrabiać aż będzie z łatwością odchodziło od ręki. Nie dosypywać więcej mąki, gdyż bułeczki po upieczeniu mogą stać się twarde. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie zrobić nadzienie - twaróg, masło, żółtko i cukier połączyć ze sobą, wymieszać z jagodami (mogą być mrożone).
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat o grubości 3-4mm. Rozsmarować na nim warstwę jagodowego twarożku. Zawinąć ciasto jak roladę i pokroić na ok. 12 części. Bułeczki ułożyć na blasze w sporych odstępach i odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
Przygotować glazurę - roztrzepać białko z mlekiem. Przed pieczeniem posmarować nią bułeczki.
Piec w 200 stopniach przez 12-15 minut do zarumienienia. Wystudzić.

1 komentarz:

cukrowa wróżka pisze...

Mm.. aż zapachniało jagodami..