- 450g mąki
- 7g suchych drożdży
- 175ml letniego mleka
- 50g cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki miękkiego masła
- szczypta soli
- 200g sera twarogowego
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżka kremówki
- 70g cukru
- 1 żółtko
- ok. 200g jagód
- 1 białko
- 2 łyżki mleka (użyłam słodzonego skondensowanego mleka)
Składniki na ciasto wymieszać, wyrabiać aż będzie z łatwością odchodziło od ręki. Nie dosypywać więcej mąki, gdyż bułeczki po upieczeniu mogą stać się twarde. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie zrobić nadzienie - twaróg, masło, żółtko i cukier połączyć ze sobą, wymieszać z jagodami (mogą być mrożone).
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kwadrat o grubości 3-4mm. Rozsmarować na nim warstwę jagodowego twarożku. Zawinąć ciasto jak roladę i pokroić na ok. 12 części. Bułeczki ułożyć na blasze w sporych odstępach i odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
Przygotować glazurę - roztrzepać białko z mlekiem. Przed pieczeniem posmarować nią bułeczki.
Piec w 200 stopniach przez 12-15 minut do zarumienienia. Wystudzić.
1 komentarz:
Mm.. aż zapachniało jagodami..
Prześlij komentarz