8/12/2009

Kakaowy biszkopt przekładany masą mleczną z polewą czekoladową

biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka startej czekolady
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie sok z cytryny. Żółtka rozbełtać w osobnym naczyniu i powoli wlewać do białek, dalej ubijając. Dodać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i tartą czekoladą. Wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
Formę o wymiarach 22x26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej ciasto i piec 25 minut w temperaturze 165 stopni.

masa mleczna:
  • pół szklanki mleka
  • 1 i 3/4 szklanki pełnego mleka w proszku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200g masła
Zwykłe mleko zagotować z cukrem. Dodać masło, gotować do rozpuszczenia. Zdjąć garnek z gazu i powoli dodawać mleko w proszku, dokładnie mieszając. Należy uważać, by nie powstawały grudki.

Biszkopt po ostudzeniu przekroić na dwa placki i przełożyć masą.

polewa czekoladowa:
  • 75g gorzkiej czekolady
  • 50g masła
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać gotową polewą ciasto.
Wstawić do lodówki.

1 komentarz:

asieja pisze...

ta mleczna masa brzmi bardzo bardzo zachęcająco :-)