- 500g mąki
- 300g purée z dyni (pokroić dynię w kostkę, piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut, ostudzić i rozgnieść widelcem na purée)
- 20g drożdży
- 50g miękkiego masła
- 115ml ciepłego mleka
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- 150g suszonych brzoskwini lub moreli, pokrojonych w drobną kostkę (mogą być też rodzynki lub żurawina)
W mleku rozpuścić drożdże i 2 łyżki cukru. Wsypać 2 łyżki mąki, wymieszać. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wymieszać pozostałą mąkę i cukier oraz sól. Dodać puree z dyni, masło oraz zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Najlepiej robić to mikserem, ponieważ będzie się nieco lepiło do rąk. Na koniec wsypać bakalie i wgnieść je równomiernie w ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Przygotować formę na ciasto - silikonowe foremki na babeczki lub tortownice (wyłóż ją papierem do pieczenia). Naoliwionymi dłońmi nabierać trochę ciasta i formować ok. 12 kuleczek, układać je obok siebie w tortownicy lub osobno w foremkach. Odstawić do wyrośnięcia na 1h.
Rozgrzać piekarnik do 180 °C. Piec duże ciasto przez ok. 25 minut, a pojedyncze bułeczki przez 20 minut.
1 komentarz:
rewelacja! bardzo lubię takie wypieki :)
pozdrawiam,
Paula
Prześlij komentarz