10/10/2010

Zupa-krem z dyni z ciecierzycą

  • 800g miąższu z dyni pokrojonego w kostkę
  • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 300ml wody
  • pół kostki bulionowej
  • 250ml mleka
  • 200g ciecierzycy (dałam sześć garści, nie wiem, ile dokładnie to mogło ważyć)
  • pół cebuli, posiekanej
  • łyżka miodu
  • pieprz, kumin, słodka papryka, imbir, gałka muszkatołowa
  • sól
 Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na noc do napęcznienia. Następnego dnia ugotować do miękkości.
Dynię, ziemniaki i cebulę wrzucić do garnka i zalać wodą i mlekiem. Wrzucić pół kostki bulionowej. Doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości warzyw. Dodać miód oraz przyprawy. Zmiksować całość i połączyć z ugotowaną ciecierzycą.

Brak komentarzy: