- 2 jajka
- 2 duże i dojrzałe banany
- 130g mąki
- 100g cukru
- 125ml oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 80g cukru
- 150g śmietany kremówki 36%
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka żelatyny
- szczypta soli
- 350g śmietany kremówki 36%
- 100g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka kakao
- 150g cukru pudru (lub więcej, z tą ilością krem jest raczej mało słodki, tak jak lubię)
Jajka na ciasto zmiksować z cukrem. Dodać rozgniecione widelcem banany oraz olej, zmiksować ponownie. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do foremki o średnicy 20cm. Piec przez 40min w 180 stopniach. Ostudzić i przekroić na dwa blaty.
Cukier na krem skarmelizować. Nie zdejmując z ognia, dodać śmietanę i sól. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż grudki karmelowe rozpuszczą się. Ubić żółtka. Zmiksować z masą karmelową - należy dodawać ją małymi porcjami. Powstały krem umieścić w kąpieli wodnej i dodać do niego rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody żelatynę. Dokładnie wymieszać, przestudzić, a następnie pokryć kremem pierwszy blat ciasta bananowego. Posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Przygotować mus czekoladowy - ubić kremówkę z cukrem i kakao. Czekoladę rozpuścić razem z masłem, przestudzić, a następnie powoli zmiksować ze śmietaną. 3/4 ilości musu wyłożyć na warstwę orzechów, na nim z kolei ułożyć drugi blat ciasta. Pozostałą 1/4 musu wykorzystać na pokrycie wierzchu i boków tortu. Dowolnie udekorować - np. bezami przygotowanymi z białek pozostałych po robieniu kremu karmelowego.
5 komentarzy:
toż to musi być pyszne! tortu na cieście bananowym jeszcze nie widziałam. aż się zaśliniłam...super :)
Jakie pyszności! I ślicznie wygląda :)
karmel z bananami w torcie, musiał być bossski
Świetne połączenie smaków!
Ależ on musi wspaniale smakować :) Banany i czekolada - poezja....
Prześlij komentarz