2/03/2010

Drożdzówki z orzechami włoskimi, sezamem i rumem.

ciasto drożdżowe:
  • 450g mąki
  • 7g suchych drożdży
  • 175ml letniego mleka
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • szczypta soli
nadzienie:
  • 160g orzechów włoskich
  • 80g sezamu
  • 3 łyżki kremówki 
  • 1 łyżka masła
  • 70g cukru demerara
  • 40ml rumu
glazura:
  • 1 białko
  • 2 łyżki mleka (użyłam słodzonego skondensowanego mleka)

Składniki na ciasto wymieszać, wyrabiać aż będzie z łatwością odchodziło od ręki. Nie dosypywać więcej mąki, gdyż bułeczki po upieczeniu mogą stać się twarde. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie zrobić nadzienie. Orzechy posiekać, śmietanę rozetrzeć z cukrem oraz masłem i połączyć z pozostałymi składnikami.
Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 12 równych części. Kolejno rozwałkowywać je na placki grubości 3-4mm i rozsmarowywać na nich warstwę nadzienia (pozostawiając niewielki margines od brzegu). Formować bułeczki wg uznania - ja nadałam im kształt jak w rosyjskich pluszkach (sposób formowania łatwo znaleźć wpisując po prostu "pluszki" w Google). Bułeczki ułożyć na blasze w sporych odstępach i odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
Przygotować glazurę - roztrzepać białko z mlekiem. Przed pieczeniem posmarować nią bułeczki.
Piec w 200 stopniach przez 12-15 minut do zarumienienia. Wystudzić.

2 komentarze:

cudawianki pisze...

alez piekna drozdzowka!

gosiaa99 pisze...

Świetnie wyglądają :) A sezam orzchy i rum..taka kombinacja mus smakować doskonale;)