- 450g mąki
- 7g suchych drożdży
- 175ml letniego mleka
- 50g cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki miękkiego masła
- szczypta soli
- 160g orzechów włoskich
- 80g sezamu
- 3 łyżki kremówki
- 1 łyżka masła
- 70g cukru demerara
- 40ml rumu
- 1 białko
- 2 łyżki mleka (użyłam słodzonego skondensowanego mleka)
Składniki na ciasto wymieszać, wyrabiać aż będzie z łatwością odchodziło od ręki. Nie dosypywać więcej mąki, gdyż bułeczki po upieczeniu mogą stać się twarde. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie zrobić nadzienie. Orzechy posiekać, śmietanę rozetrzeć z cukrem oraz masłem i połączyć z pozostałymi składnikami.
Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 12 równych części. Kolejno rozwałkowywać je na placki grubości 3-4mm i rozsmarowywać na nich warstwę nadzienia (pozostawiając niewielki margines od brzegu). Formować bułeczki wg uznania - ja nadałam im kształt jak w rosyjskich pluszkach (sposób formowania łatwo znaleźć wpisując po prostu "pluszki" w Google). Bułeczki ułożyć na blasze w sporych odstępach i odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
Przygotować glazurę - roztrzepać białko z mlekiem. Przed pieczeniem posmarować nią bułeczki.
Piec w 200 stopniach przez 12-15 minut do zarumienienia. Wystudzić.
2 komentarze:
alez piekna drozdzowka!
Świetnie wyglądają :) A sezam orzchy i rum..taka kombinacja mus smakować doskonale;)
Prześlij komentarz