- 3 większe buraki
- 3 ziemniaki
- ćwierć główki białej kapusty
- 3 garście białej fasoli Jaś
- pół pietruszki
- 1 marchewka
- 80g boczku wędzonego
- kawałek pora
- pół szalotki
- ząbek czosnku
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- 2 listki laurowe
- tymianek
- sól i pieprz
Namoczoną przez noc fasolkę ugotować w wodzie z dodatkiem czosnku i liści laurowych.
Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, kapustę, pora, ziemniaki i boczek pokroić, cebulkę posiekać. Wrzucić warzywa, mięso oraz tymianek do 1 litra osolonej wody, ugotować do miękkości. Buraki ugotować osobno i zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Do ugotowanych warzyw dorzucić miękką fasolkę i buraczki. Dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i pieprz. Na koniec wlać śmietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Zdjąć z ognia. Barszcz podawać przybrany natką pietruszki lub rzeżuchą.
1 komentarz:
Każdy ma swój przepis na barszcz, ale ten jest najbardziej zbliżona do mojego :) Różnica jest w burakach, które zamiast gotować ścieram surowe na tarce i podsmażam na tłuszczu przed dodaniem do reszty - barwnik z buraków pięknie rozpuszcza się w tłuszczu, a potem w zupie:) (sposób podpatrzyłam u pewnej Ukrainki;).
A poza tym to barszcz ukraiński to moja ulubiona zupa :D
Prześlij komentarz