2/02/2010

Barszcz ukraiński

  • 3 większe buraki 
  • 3 ziemniaki
  • ćwierć główki białej kapusty
  • 3 garście białej fasoli Jaś
  • pół pietruszki
  • 1 marchewka
  • 80g boczku wędzonego
  • kawałek pora
  • pół szalotki
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 2 listki laurowe
  • tymianek
  • sól i pieprz


Namoczoną przez noc fasolkę ugotować w wodzie z dodatkiem czosnku i liści laurowych.
Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, kapustę, pora, ziemniaki i boczek pokroić, cebulkę posiekać. Wrzucić warzywa, mięso oraz tymianek do 1 litra osolonej wody, ugotować do miękkości. Buraki ugotować osobno i  zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Do ugotowanych warzyw dorzucić miękką fasolkę i buraczki. Dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i pieprz. Na koniec wlać śmietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Zdjąć z ognia. Barszcz podawać przybrany natką pietruszki lub rzeżuchą.

1 komentarz:

rozkosz smaku pisze...

Każdy ma swój przepis na barszcz, ale ten jest najbardziej zbliżona do mojego :) Różnica jest w burakach, które zamiast gotować ścieram surowe na tarce i podsmażam na tłuszczu przed dodaniem do reszty - barwnik z buraków pięknie rozpuszcza się w tłuszczu, a potem w zupie:) (sposób podpatrzyłam u pewnej Ukrainki;).
A poza tym to barszcz ukraiński to moja ulubiona zupa :D