1/31/2010

Pizza ze szpinakiem, mozarellą i pieczarkami

  • 3 1/2 szklanki mąki
  • 7g suchych drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
Z podanych składników zagnieść ciasto, odstawić na 1,5h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

  • 150g szpinaku
  • kulka mozarelli
  • 7 sztuk pieczarek
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • tarty parmezan
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Szpinak porwać na kawałki i poddusić z czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem. Pieczarki pokroić na plasterki, posiekać cebulę, podsmażyć.
Z ciasta uformować 3 okrągłe pizze lub dwie prostokątne (32cmx26cm). Posmarować po wierzchu cienką warstwą oliwy. Wyłożyć podsmażone pieczarki z cebulką, następnie szpinak, bazylia, plasterki mozarelli i tarty parmezan.
Piec w 220 stopniach z termoobiegiem przez 30min.

Brak komentarzy: