12/06/2009

Ciasto mocno czekoladowe z buraczkami

  • 200g startych buraczków
  • 100g gorzkiej czekolady 70% + 2 łyżki kakao
  • 50ml oleju
  • 2 całe jajka + 1 białko
  • 70g mąki pszennej zwykłej + 70g mąki razowej
  • 100g cukru demerara + 50g cukru muscovado *
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta kardamonu

W garnuszku z grubym dnem umieścić starte buraki, olej oraz połamaną na kawałki czekoladę. Gotować ok. 15 min, cały czas mieszając. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kardamon oraz kakao. Dokładnie wymieszać. Połączyć z ostudzonym buraczkami z czekoladą. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki (28cmx8cm). Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, piec 35-40min.

*z podaną ilością cukru ciasto wychodzi raczej mało słodkie, takie, na jakim mi zależało. jeśli jednak preferujesz słodsze wypieki, możesz zwiększyć jego ilość.

1 komentarz:

Kasia pisze...

to coś jak ciasto czekoladowo cukiniowe, ale w wersji z buraczkami jeszcze nie widziałam. bardzo bardzo ciekawe połączenie!