12 sztuk
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 80g masła
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki maślanki (ew. jogurtu naturalnego lub kefiru)
- 200 g krówek (powinny być raczej kruche)
W jednej misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. W drugiej roztrzepać jajka i połączyć je z mlekiem, maślanką oraz masą krówkową. Zawartości obu misek połączyć ze sobą, jednak - jak to zazwyczaj w przypadku muffinek - nie robić tego zbyt dokładnie, 'na gładko'.
Ciasto przełożyć do foremek i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec przez ok. 20min, przy czym przez pierwsze piętnaście przy włączonych obu grzałkach (góra-dół), kolejne pięć zaś - tylko przy górnej.
Muffiny czekoladowe z gruszkami
12 sztuk
- 200g mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 80g masła
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki maślanki
- 100g czekolady
- 3 gruszki
Pieczenie odbywa się przy identycznych parametrach, jak wyżej.
5 komentarzy:
Czekoladowe z gruszkami to musi być coś! :)
Ja wybieram krówkową:)
to ja poproszę tą z gruszką
mniam, mniam
Wow! Obie propozycje są niesamowicie zachęcające :)
A krówkowe szczególnie! Na pewno wypróbuję.
Z krówkami już robiłam, z gruszkami jeszcze nie. Poprosze ta z gruszką :)
Miłej niedzieli :)
Prześlij komentarz