9/05/2009

Muffiny krówkowe i czekoladowe z gruszkami

Muffiny krówkowe
12 sztuk
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 80g masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki maślanki (ew. jogurtu naturalnego lub kefiru)
  • 200 g krówek (powinny być raczej kruche)
Mleko zagotować w garnuszku, rozpuścić w nim masło. Dorzucić pokruszone krówki i gotować na małym ogniu, mieszając, aż się rozpuszczą. Odstawić do przestygnięcia.
W jednej misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. W drugiej roztrzepać jajka i połączyć je z mlekiem, maślanką oraz masą krówkową. Zawartości obu misek połączyć ze sobą, jednak - jak to zazwyczaj w przypadku muffinek - nie robić tego zbyt dokładnie, 'na gładko'.
Ciasto przełożyć do foremek i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec przez ok. 20min, przy czym przez pierwsze piętnaście przy włączonych obu grzałkach (góra-dół), kolejne pięć zaś - tylko przy górnej.


Muffiny czekoladowe z gruszkami
12 sztuk
  • 200g mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 80g masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 100g czekolady
  • 3 gruszki
Wykonać analogicznie do muffinek krówkowych. Jedyne zmiany: zamiast pokruszonych krówek w mleku razem z masłem rozpuszczamy pokruszoną czekoladę, a na sam koniec, do przygotowanego ciasta dodajemy drobno pokrojone gruszki.
Pieczenie odbywa się przy identycznych parametrach, jak wyżej.

5 komentarzy:

Monika pisze...

Czekoladowe z gruszkami to musi być coś! :)

Ruda Wiewióra pisze...

Ja wybieram krówkową:)

asieja pisze...

to ja poproszę tą z gruszką
mniam, mniam

Kasia pisze...

Wow! Obie propozycje są niesamowicie zachęcające :)
A krówkowe szczególnie! Na pewno wypróbuję.

kasiaaaa24 pisze...

Z krówkami już robiłam, z gruszkami jeszcze nie. Poprosze ta z gruszką :)

Miłej niedzieli :)